Sütemények, csemegék
2006.05.05. 20:47
Szereti a süteményeket? Szeret csemegézni?
Magos keksz
Hozzávalók: 1 2/3 cs. teljes őrlésű búzaliszt, 2/3 cs. kukoricaliszt, 1 cs. dió vagy olajosmag, 1 ek. szárított élesztő, 1 ek. méz, 3/4tk. só, 1 1/2cs. langyos víz
Oldjuk fel a mézet 1/2cs. langyos vízben, és futtassuk fel benne az élesztőt. Turmixoljuk össze a diót vagy olajosmagot a maradék vízzel, majd egy tálban minden hozzávalót gyúrjunk össze. Evőkanállal rakjunk kis halmokat az olajozott tepsire, majd lapítsuk el, és hagyjuk 10 percig kelni. Süssük 150 C°-os sütőben 30-35 percig.
Szezámmagos ropogós
Hozzávalók: 1 cs. datolya, 3/4 cs. víz, 1/2cs. kesudió, vanília, 1 tk. só, 1/2 cs. kókuszreszelék, 1 cs. zabpehely, 1 cs. szezámmag, 1/4 cs. teljes kiőrlésű liszt
Turmixoljuk krémesre a datolyát és 1/4cs. vizet, majd adjuk hozzá a maradék vizet, kesudiót, sót, vaníliát és ezt is turmixoljuk simára. A masszát öntsük dagasztótálba és adjuk hozzá a maradék hozzávalókat és dolgozzuk össze jó alaposan, de a tészta maradjon nyirkos. Tűzálló tálba nyomkodjuk bele a masszát, simítsuk laposra. Süssük világosbarnára 20-30 perc alatt közepes hőfokon.
Citromos pite
Hozzávalók: 3 ek. frissen facsart citromlé, 1/4 tk. citromolaj, 3/4 cs. darabolt ananász, 2 1/2 cs. 100%-os ananászlé, 2 ek. méz vagy juharszirup, 1/2 cs. kókuszreszelék, 1 tk. vaníliaaroma, 1/3 cs kukoricakeményítő, 1/4 tk. só
Az ananász kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat. Tegyük főzőedénybe, és 5-10 percig kis lángon, folytonos keverés mellett főzzük addig, amíg besűrűsödik. A leszűrt, darabolt ananászt keverjük hozzá. Öntsük a megsütött pitetésztára, és hűtsük le. Díszítsük kókuszreszelékkel.
Ropogós pitetészta (alaptészta)
Hozzávalók: 1/2 cs. teljes kiőrlésű búzaliszt, 1/2 cs. zabpehelyliszt, 2 ek. olaj, 1/4 tk. só, 1/4 cs. víz
Keverjük össze külön a száraz és folyékony összetevőket. Apránként adagolva a folyadékot, óvatosan dolgozzuk össze a lisztfélékkel, és gyúrjuk tésztává. Simítsuk a tésztát az olajozott sütőformába, vagy nyújtsuk ki két sütőpapír között. A felső papírt levéve, fordítsuk formába, és a széleit igazítsuk az oldalára. Előmelegített sütőben 150° C-on 13 percig sütjük. Ehhez a ropogós, vékony alaptésztához különböző töltelékeket készíthetünk.
Dán édes tekercs
Hozzávalók: 3 1/2cs. teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 cs. zabpehelyliszt, 4 cs. finomliszt, 1/2cs. búzacsíra, 2 1/2cs. meleg víz, 1/4cs. langyos víz, 2 ek. szárított élesztő, 1/4cs. méz, 1/4cs. olaj, 1 tk. só
Töltelék (Egy nyújtott laphoz) Diós tekercs 1/3cs. dió, 1/3cs. mazsola, 1/3cs. barnacukor Mákos tekercs 1/3cs. mák, 1/3cs mazsola, 1/3cs. barnacukor Karobtekercs 1/3cs. karobpor, 1/3cs. kókuszreszelék, 1/3cs. barnacukor
Oldjuk fel a mézet 1/4cs. langyos vízben és futtassuk fel benne az élesztőt. A 2 1/2cs. meleg vízben oldjuk fel a sót, és adjuk hozzá az olajat, a búzacsírát és a 4 cs. finomlisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Az élesztőt keverjük a lágy tésztához a maradék liszttel. Borítsuk ki egy enyhén lisztezett gyúrótáblára, és dagasszuk addig, amíg sima tésztát nem kapunk. Meleg helyen hagyjuk annyi ideig kelni, amíg duplájára dagad, utána lazán gyúrjuk át. Osszuk a tésztát három egyenlő részre, majd külön-külön nyújtsuk vékonyra. Kenjük meg a lapokat olajjal, majd szórjuk rá a tölteléket. Tekerjük fel, és vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre (hasonlóan a kakaós csigához). Fektessük a kiolajozott, enyhén lisztezett sütőformára, és meleg helyen 30 percig kelesszük. Előmelegített sütőben 150°C-on 20.25 percig sütjük.
Álompuding
Hozzávalók: 2 szeletelt banán, 1 cs. darabolt datolya, 2/3 cs. kesudió, 3 ek. kukoricakeményítő, 1 1/2 tk. vaníliaaroma, 1/8 tk. só, 2 cs. forró víz, 1 cs. víz
A forró vizet öntsük a datolyára, majd 5 percre fedjük le. A banánszeletek kivételével turmixoljuk össze az áztatott datolyát a levével együtt és a többi hozzávalót. Öntsük főzőedénybe, és kis lángon folytonosan keverve főzzük sűrűre. Keverjük bele a banánszeleteket, töltsük ki tálkákba, és hűtsük le. Díszíthetjük vágott olajosmaggal, kókuszreszelékkel és gyümölccsel. Változat Pitetöltelékként használva, adjunk hozzá még 2 ek. kukoricakeményítőt.
Eszter almás pudingja
Hozzávalók: 1 1/2 cs. darabolt alma, 2 cs. 100 %-os almalé, 1/2 cs. főtt barnarizs, 2 ek. méz, 2 ek. mazsola, 1/2 tk. koriander, 1/8 tk. só.
A darabolt alma és a mazsola kivételével turmixoljuk az összetevőket krémesre. Öntsük egy főzőedénybe az almával és a mazsolával együtt, majd kis lángon, folytonos keverés mellett főzzük sűrűre. Adagoljuk tálkákba, hűtsük le, és tálalás előtt díszítsük olajosmaggal, gyümölccsel.
Majomkenyér
Hozzávalók: 2 dl joghurt, 6 dkg liszt, 1 dl olaj, 30 dkg porcukor, 2 tojás, 1 tasak sütőpor, 1 kg banán, 1-2 dkg Ráma, fahéjas porcukor
A lisztet a sütőporral elvegyítjük, hozzáadjuk a joghurtot, olajat, porcukrot, tojásokat, majd kanállal egyneműre kidolgozzuk. A banánt kis kockákra vágjuk és belekeverjük a masszába. Kis fém kosárkákat margarinnal kikenünk, kilisztezünk, mindegyikbe banános tésztát kanalazunk. Közepes hőmérsékletű sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt a tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk.
Tofus béles
Hozzávalók: 3-4 ek. méz, 1/2 l víz, 3 dkg élesztő, 60 dkg teljes kiőrlésű liszt, csipet só, 2 nagy főtt krumpli összetörve, 1 dl olíva olaj. Töltelék: 60 dkg tofu összetörve, 1/2 cs. méz, 1 citrom reszelt héja és leve.
Keverjük össze a vizet, mézet és az élesztőt, majd futtassuk fel meleg helyen. Keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk ki jó alaposan, és betakarva kelesszük 1 óráig meleg helyen. Nyújtsuk ki a felét, szurkáljuk meg a tésztát és a tofus krémmel, kenjük meg, majd a maradék tésztával borítsuk be és azt is szurkáljuk meg. Először 10 percig nagy lángon, majd utána tűpróbáig közepes lángon süssük.
Gyümölcsös kocka
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 8 dkg margarin, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 1 doboz őszibarackbefőtt, 25 dkg apróra vágott ananászbefőtt, 20 dkg margarin, 20 dkg szálasra vágott mandula, 20 dkg cukor, 4 ek. tej.
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt és 1 tk. cukorral meghintjük. A lisztet cukorral együtt tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olvasztott margarint és a tojást. Összedolgozzuk, meleg helyen 20 percig kelesztjük. A margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a szálasra vágott mandulát, tejet, majd állandó keverés közben 3 percig főzzük. Ha langyos, belekeverjük az összevágott ananászt. A tésztát kinyújtjuk, majd margarinnal kikent tepsibe helyezzük. Kirakjuk barackbefőttel, további 20 percig kelesztjük. Rásimítjuk a mandulás krémet és 5-8 cm távolságra ráhalmozunk egy-egy kanál savanykás lekvárt. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Mazsolás tallér
Hozzávalók: 1 kg mazsola, 20 dkg dió v. mogyoró, 30 dkg zabpehely, kókuszreszelék
Daráljuk le az előzetesen megmosott mazsolát, és daráljuk meg a mogyorót és a zabpelyhet is. Az egészet keverjük össze, jó alaposan hűtsük be. Nyújtsuk ki, és kis pohárral szaggassunk kis tallérokat belőle, majd forgassuk kókuszreszelékbe. (Golyókat is készíthetünk belőle)
Betty omlós pitéje
Hozzávalók: 1 cs. mandula liszt finomságúra darálva 1 cs. kókuszreszelék, 1 cs. teljes kiőrlésű liszt, 1 tk. só, 1 cs. víz, 2 tk. porélesztő, 1 ek. méz.
Keverjük össze a vizet, mézet és az élesztőt, majd futtassuk fel meleg helyen. Keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrjuk ki jó alaposan, és letakarva kelesszük 10 percig meleg helyen. Nyújtsuk ki, és közepes lángon süssük meg arany barnára.
Sárgarépa sütemény
Hozzávalók: 1 bögre reszelt sárgarépa, 10 dkg cukor, 2-3 dkg élesztő, 1-2 dl langyos víz és annyi liszt, / teljes őrlésű és finomliszt keveréke, fele-fele arányban / hogy könnyen nyújtható legyen, 1 citrom reszelt héja, 1 dl olaj, lekvár, darált dió az ízesítéshez.
Miután alaposan összegyúrjuk, 30-40 percig kelesztjük. A tésztát kettévesszük, kinyújtjuk. Tepsibe téve lekvárral megkenjük a lekvár tetejére őrölt diót is lehet tenni és a megmaradt tésztával befedjük. 20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25-30 percig sütjük.
Zabpehely süti
Hozzávalók: 50 dkg. zabpehely, 25 dkg olvasztott margarin, 20 dkg cukor, 4 tojás, 5 dkg liszt, késhegynyi sütőpor
A hozzávalókat összekeverjük, sütőpapírra kiskanállal keksz formákat halmozunk, lassú tűzön sütjük.
Epres süti
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 30 dkg cukor, csipet só, 6 tojás, 17-18 dkg margarin, 1 l tej, 2,5 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 30 dkg búzadara, 2,5 dl tejföl, 30 dkg eperlekvár, 2 kg eper, 3 zacskó piros tortazselé.
A lisztet 15 dkg cukorral, sóval, 2 tojással és margarinnal kikeverjük. Hűtőben 1 órát pihentetjük. A tésztát 32x38 cm-es kikent tepsibe nyújtjuk, előmelegített sütőben 175° C-on 15 percig elősütjük. A tejet a tejszínnel, 10 dkg cukorral és vaníliás cukorral felforraljuk. A tűzről levéve állandó keverés mellett beleszórjuk a darát, majd belevegyítjük a tejfölt. A maradék 4 tojást szétválasztjuk, a sárgákat a darához adjuk, és kissé kihűtjük a masszát. A tésztalapot a megmelegített lekvárral megkenjük. A kemény habbá vert tojásfehérjéket a tejbedarába forgatjuk, majd a lekvárra simítjuk. Ugyanazon a hőfokon további 25-30 percig sütjük. A kihűlt süteményt kirakjuk a félbevágott eprekkel. A tortazseléport a maradék cukorral összekeverjük, és fokozatosan belevegyítünk 3 l vizet. Állandó keverés mellett felforraljuk, a gyümölcsökön elosztjuk, majd hűvös helyen kb. 45 percig állni hagyjuk. Tejszínhabbal kínáljuk!
|