Köretek
2006.05.05. 20:45
Tepsis káposztás burgonya
Hozzávalók: 8 nagy burgonya, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 1 babérlevél, 2 dkg margarin, 3 dl tejföl, csipetnyi cukor, édesnemes pirospaprika, 1/2 csokor metélőhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 8 dkg reszelt sajt, só, fehér bors, díszítéshez salátalevelek, cikkekre vágott paradicsom és petrezselyemzöld.
A megmosott burgonyát forrásban lévő, sós vízben 25-30 perc alatt megfőzzük. A vöröshagymát apróra felkockázzuk, majd a forró vajon a savanyú káposztával és a babérlevéllel együtt megsütjük. 1/8 l vízzel felöntjük és 30 percig pároljuk. Belekeverünk 2 ek. tejfölt, sóval, cukorral és paprikával ízesítjük. A babérlevelet eltávolítjuk. A zöldfűszereket felaprítjuk, a maradék tejfölt bevegyítjük, és sózzuk, borsozzuk. A burgonyákat hideg vízzel leöblítjük, és tetejüket hosszában levágjuk. Belsejüket kissé kivájjuk és megtöltjük a káposztával. A reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. A töltött burgonyákat salátalevelekkel, paradicsomcikkekkel és petrezselyemzölddel díszítve, kettesével tálaljuk. A zöldfűszeres tejfölt külön kínáljuk hozzá.
Párolt káposzta
Hozzávalók: 1 fej szeletelt káposzta, 1/2 cs. vágott vöröshagyma, 2 tk. Newstart-vegeta, 1/2 tk. őrölt kömény, 1/4 cs. forrásban lévő víz, 2 ek. olaj, 1 tk. só
Az olaj kivételével tegyük a hozzávalókat a forrásban lévő vízbe. Fedjük le, és pároljuk, amíg megpuhul. Amikor kész, adjuk hozzá az olajat.
Megjegyzés: - A káposzta felét helyettesíthetjük reszelt sárgarépával. - Elkészíthetjük reszelt sárgarépából is. Ekkor több vízzel, egy kicsivel hosszabb ideig pároljuk. Időnként kevergessük meg.
|