Levesek
2006.05.05. 20:42
Brokkolikrémleves
Hozzávalók: 40 dkg brokkoli, 1 1/2 cs. főtt sárgarépa, 1 1/4 cs. főtt burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 1/2 cs. kesudió, 1 1/3 tk. só, 3 1/4 cs. víz
Daraboljuk fel a brokkolit, gőzben pároljuk meg, és tegyük félre. Turmixoljuk össze a kesudiót 1/2 cs. vízzel, majd tegyük hozzá a sárgarépát, a burgonyát, a vöröshagymát, és a maradék vízzel turmixoljuk össze. Öntsük egy főzőedénybe, forrósítsuk fel, és keverjük hozzá a brokkolit.
Megjegyzés: - A brokkolit helyettesíthetjük karfiollal vagy zellerrel. - Csökkentsük a kesudió mennyiségét 1/4 csészére, és hagyjuk ki a brokkolit. Így elkészítve szószként tálalhatjuk tésztára, barnarizsre, burgonyára vagy zöldségfélékre. - A kesudiót helyettesíthetjük napraforgómaggal.
Hagymakrémleves
Hozzávalók: 4 nagy fej vöröshagyma, 1 cs. vágott burgonya, 1 cs. vegitejföl, 1/2 tk. oregánó, 1/2 tk. bazsalikom, 1 1/2 tk. só, 5 cs. víz.
Pároljuk puhára a zöldségféléket az ízesítőkel együtt, majd turmixoljuk krémes állagúra a vegitejföl hozzáadásával. Pirított kenyérkockával tálaljuk.
Lencseleves
Hozzávalók: 1 1/2cs. lencse, 1 1/2cs. vágott sárgarépa, 1/2cs. vágott burgonya, 1/4cs. vágott zeller, 1 kis fej szeletelt káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 8 cs. víz, ízlés szerint babérlevél.
Tegyük az összetevőket egy nagyobb méretű főzőedénybe, és közepes lángon főzzük készre.
Kukoricaleves
Hozzávalók: 2 cs. konzerv kukorica, 1/2 cs. zöldborsó, 1/2 cs. vágott sárgarépa, 1 cs vágott burgonya, 1/2 cs. vágott vöröshagyma, 2 tk. kukoricakeményítő, 1 1/2 tk. só, 4 cs. víz.
Pároljuk meg 1 cs. vízben a burgonyát, a sárgarépát és a vöröshagymát. Amikor félig megpuhult, tegyük bele a zöldborsót és a sót. A kukoricát 1 cs. vízzel turmixoljuk krémes állagúra, és öntsük a megpárolt zöldkeverékhez. A maradék vízben oldjuk fel a kukoricakeményítőt, majd keverés mellett adjuk a zöldséghez, és főzzük addig, amíg besűrűsödik.
|