Vajfélék, pástétomok
2006.05.05. 20:40
Szereti a vajféléket, pástétomokat?
Póréhagymás köles vaj
Hozzávalók: 1 cs forró főtt kölest, 1/3 cs. kókuszreszeléket (elhagyható), 1/3 cs főtt sárgarépát, 1/2 tk. sót, 1/2 - 1 csésze forró víz, 2 púpozott kanál élesztőpehely, 10 cm hosszú póréhagyma felszeletelve
Az első 6 összetevőt elturmixoljuk, majd hozzákeverjük a póréhagymát.
Brokkoli pástétom
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 2 db közepes főtt burgonya, 25 dkg RAMA, 4 ek. majonéz, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 3 gerezd fokhagyma, só.
A brokkolit sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük és a többi hozzávalóval jól kikeverjük.
Svéd szendvicskrém
Hozzávalók: 2 dl napraforgó, 4 dl víz, 1 tk. só, 3 dl citromlé, 1 paradicsompaprika, 2,5 dl zabliszt, 1 cs. apróra vágott paprika, 4 apró hagyma finomra vágva, 1 dl paradicsompüré.
Készítsük el először a napraforgótejet. (1 cs. napraforgó + 3-4 cs. víz+só+méz). Tegyük hozzá a zablisztet. Pároljuk meg a hagymát és a paprikát kis vízzel, s öntsük bele a szószt, amikor a hagyma megpuhult. Tegyük hozzá a paradicsompürét. Főzzük kb. 30 percig.
Macskabajusz
Hozzávalók: 1 1/2 cs. sűrített paradicsom, 2 tk. méz, 1 tk. só, 2 ek. citromlé, 1 ek. aprított vöröshagyma, 1/4 tk. fokhagymapor, esetleg durvára vágott mandula
Az összetevőket alaposan elturmixoljuk.
Karfiolpástétom
Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol, 2-3 db közepes nagyságú sárgarépa, 3 tojás sárgája, 1 dl olaj, mustár, só, petrezselyem zöldje.
A karfiolt és a sárgarépát sós vízben megpároljuk, majd leszűrjük. A tojássárgájából, olajból majonézt készítünk, fűszerezzük sóval, mustárral, esetleg pici mézzel, citromlével. A párolt zöldséget pépesre törjük, ráöntjük a majonézt és serpenyőben kenhető sűrűségűre sütögetjük. Petrezselyemmel ízesítjük.
Padlizsánkrém
Hozzávalók: Padlizsán sütőben héjastól megsütve, 25 dkg ráma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 tk. mustár, 1 tk. majoranna, ízlés szerint só.
A héjától letisztított padlizsánt a fűszerekkel és a margarinnal jól kikeverjük.
Magyaros tofukrém
Hozzávalók: 20 dkg tofu, 10 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 5 dkg napraforgó, 10 dkg hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, köménymag.
A tofut villával összetörjük, majd a leturmixolt anyagokat / vöröshagyma, fokhagyma, mandula, mogyoró, napraforgó / hozzákeverjük. Hozzáadjuk a sót, pirospaprikát, köménymagot, és legalább 10 órát hagyjuk állni az egész masszát. Díszítés után tálaljuk.
|