Feltétek
2006.05.05. 20:37
Else Britts sárgarépasültje
Hozzávalók: 0,5 kg reszelt, nyers sárgarépa, 5 dl kenyérkocka, 2,5 dl sós földimogyoró, 1 fej vöröshagyma, 1 tk. só, olaj.
Keverjük össze, tegyük kiolajozott tűzálló tálba, és süssük egy óráig közepes hőfokon.
Diókolbász
Hozzávalók: 9 db tojás, 7 ek. búzadara, 7 ek. szójagranulátum, 25 dkg füstölt reszelt sajt, 15 dkg darált dió, 2 kisebb fej reszelt fokhagyma, pirospaprika, 2 ek. vegeta, 1 mk. bors vagy borsikafű (ez utóbbiból kevesebb), szükség szerint még só
A tojásokat jól elkeverjük, hozzáadjuk a darát, a megmosott lecsurgatott granulátumot, a sajtot, diót, fűszereket, fokhagymát és jól összedolgozzuk. 1 órát hideg helyen pihentetjük. Vizes kézzel 10-15 cm-es kolbászokat formázunk belőle. Ha túl híg, zsemlemorzsát tegyünk hozzá, ha sűrű, vízzel hígítsuk. A kolbászokat bő, nem túl forró olajban, fedő alatt jól átsütjük, majd leitatjuk róluk az olajat, és fedővel lezárható edényben lehűtjük. Hidegen felszeljük.
Mogyoróhús
Hozzávalók: 1 1/2 cs. pirított földimogyoró, 1/3 cs. zabpehelyliszt, 1/2 cs. kukoricaliszt, 1 tk. fűszerkrém, 1 tk. só, 2 cs. víz.
Turmixoljuk össze a mogyorót 1 cs. vízzel, öntsük ki egy tálba, és keverjük hozzá a többi összetevőt. Tegyük olajozott tűzálló tálba vagy tepsibe, és fedjük le. Süssük 150 C-on 40 percig. A sütési idő letelte után vegyük le a fóliát és még 10 percig pirítsuk. Melegen borítsuk ki a tálból, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Tálalhatjuk szendvicsen, hamburgeren, vagy felkockázva salátában.
Köles-tökmag vagdalt
Hozzávalók: 4 cs. főtt köles (1 cs. köles + 4 cs. víz), 1 tk. só, 1 ek. zsálya, 1 ek. fokhagyma, 1 cs. őrölt tökmag, 1 cs. földimogyoróvaj (1 cs. mogyoró + 1 cs. víz összeturmixolva), 1 nagy hagyma apróra vágva, zsemlemorzsa
Az összes hozzávalót összekeverjük. Kanállal tepsire kis halmokat rakunk, és laposra simítjuk. 40 percig 180° C-on megsütjük. Melegen vagy hidegen tálalható. Jól fogyasztható.
Kukoricás burgonyalepény
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 1 doboz kukoricakonzerv, só, 1 fej hagyma, 1 csomag petrezselyemzöld , 3 db tojás, 7 ek. liszt, olaj.
A meghámozott, durván reszelt krumplihoz adjuk hozzá a lecsöpögtetett kukoricát, majd sóval, finomra vágott hagymával és petrezselyemmel fűszerezzük. Végül a tojásokkal és a liszttel jól összedolgozzuk. A masszából evőkanállal lepényeket formálunk, mindkét oldalát forró olajban sárgára sütjük.
Mogyorókéregben sült zeller
A zellert megtisztítjuk, megmossuk és felszeleteljük. Forrásban lévő, sós vízben kb. 8 percig főzzük. Lecsepegtetjük, majd lisztbe, tojássárgájába és darált sós mogyoróba forgatjuk. Kis lángon mindkét oldalon megsütjük. Sajtmártással fonom.
Diós sajtgolyók
Hozzávalók: 1 cs. finomra vágott dió, 3 cs. zsemlemorzsa, 6 ek. finomra vágott hagyma, 2 tk. só, 1/2 tk. fokhagyma, 3 ek. sörélesztőpehely, 4 tk. petrezselyem, 1/4 tk. majoránna, 2 cs. szétmorzsolt tofu.
Pirítsuk meg folyamatos kavargatás mellett a diót, majd keverjük hozzá a fűszereket és utána a tofu-t, zsemlemorzsát, sörélesztőpelyhet. Vizes kézzel formázzunk belőle dió nagyságú golyókat, és kiolajozott tepsibe téve 30 perc alatt süssük meg közepes lángon.
Mexikói zelleres fasírtocskák
Hozzávalók: 1 1 cs. szárazon lemért szója granulátum, 3 ek. vegamix, 2 cs. zabpehely, 1 ek. őrölt kömény, 1 tk. őrölt mustármag, 3 ek. pirospaprika, 1 ek. fokhagyma granulátum, 1 nagy csokor zeller apróra vágva, zsemlemorzsa.
Forrázzuk le vegamixes vízzel kétszer a szója granulátumot, majd nyomkodjuk ki belőle a vizet, és keverjük hozzá a többi összetevőt is. Hagyjuk állni 10-15 percet, majd vizes kézzel formáljunk belőle gombócokat. Forgassuk meg zsemlemorzsában, majd vékonyan kivajazott tepsibe rakjuk le és süssük aranyszínűre.
Karfiol ropogós
Hozzávalók: 1 kg párolt karfiol, 5 dl nem túl híg mogyorótejföl, (1/2 cs mogyoró, 1 1/2 cs víz, 1/2 citrom leve, 1/2 ek. vegamix, 1 tk. majoranna, 1 tk. só)
A karfiolt gőz felett puhára pároljuk, majd elkészítjük a mogyorótejfölt. A karfiolt rózsáira szedve magas falú tepsibe tesszük és ráöntjük a mogyorótejfölt, majd a sütőbe tolva a szósz dermedéséig, 15-20 percig közepes lángon sütjük.
Gesztenyés burgonyalabdák
Hozzávalók: 60 dkg hámozott burgonya, 20 dkg gesztenyemassza, 2 ek. finomliszt, 1 tojás, 1 tk só, 1 mk. sütőpor, 1 mk. törött fehérbors, olaj, zsemlemorzsa
A nyers burgonyát az almareszelő durva fokán lereszeljük. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a reszelt burgonyát, az összenyomott gesztenyemasszát. Fűszerezzük és jól összedolgozzuk. Nedves kézzel diónyi gömböket formálunk a masszából, majd zsemlemorzsába forgatva bő, forró olajban pirosra sütjük.
Panír
Hozzávalók: 1/2 cs. zabpehely, 3-4 ek. kukoricaliszt, 1 1/2 cs víz, 1 tk. vegamix, 1/2 tk. só
A hozzávalókból turmixoljunk hígabb palacsintatésztát. A nyers vagy enyhén párolt zöldségfélét (például karfiolt, zellert, cukkinit, burgonyát, hagymát) forgassuk lisztbe, majd mártsuk a masszába. Ezután forgassuk zsemlemorzsába, és olajozott tepsiben mindkét oldalát süssük aranybarnára. Mielőtt a sütőbe tennénk, kenőtollal olajozzuk meg a tetejét, így nem szárad ki. Mutatósabbá tehetjük, ha a zsemlemorzsába egy kevés szezámmagot keverünk.
|