Rakott ételek
2006.05.05. 20:35
Szereti a rakott ételeket?
Rakott krumpli túróval
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 0,5 kg túró, 2 pohár kefir, 1 ek. kukoricadara, szezámmag, kevés olaj, só.
A krumplit héjába megfőzzük. Megtisztítjuk, egy sort olajozott tepsibe karikázunk. A kefirt összekeverjük a főtt kukoricadarával, a túróval, rákenjük a burgonyára és megsózzuk. Még egy sort rakunk le mindenből, a tetejére pedig szezámmagot szórunk. Forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Káposztás rakottas
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 tojássárgája, 8 dkg trapp. sajt, 1 dl tejföl, 1,2 dl zöldség-erőleves, 2 ek. olaj, 3 ek. margarin, só, reszelt szerecsendió, pirospaprika, 1 cs. metélőhagyma.
A burgonyát megmossuk és sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük. Közben a megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott vöröshagymát és hozzáadjuk a kimosott, lecsöpögtetett savanyú káposztát. Pirospaprikával fűszerezzük, majd felöntjük a levessel. Fedő alatt megpároljuk. A meghámozott burgonya felét összetörjük, a másik felét felszeleteljük. A tört burgonyát kikeverjük a tojássárgájával, fűszerezzük. A burgonyapürét margarinnal kikent tűzálló tálba simítjuk. Ráhalmozzuk a párolt savanyú káposztát és beborítjuk a burgonyaszeletekkel. Megszórjuk a reszelt sajttal, rámorzsoljuk a margarint, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Rakott zöldbab
Hozzávalók: 50 dkg párolt zöldbab, 75 dkg teljes kiőrlésű kenyér, 1 db tofu, 1 dl olíva olaj, 1 kk. majoranna, 1 kk. pirospaprika, 1 tk. só, 1 ek. sörélesztőpehely, 1 citrom, 2 ek. szárazon megpirított szezámmag.
A párolt zöldbabot és a felkockázott kenyeret rétegesen lerakjuk egy kisebb tepsibe. A maradék hozzávalókat összeturmixoljuk és a rakott zöldbab tetejére öntjük, majd a sütőbe téve 15-20 percig inkább csak átmelegítjük, mint sütjük, míg a tetején kicsit megpirul a mártás. Ha kivettük, még 2-3 ek. pirított szezámmaggal megszórjuk a tetejét.
Padlizsán- vagy cukkiniboglya
Hozzávalók: Zsenge cukkini vagy padlizsán, paradicsomszeletek, 1 adag sajtszósz vagy aranymártás, zöldpaprikaszeletek, hagymaszeletek
Hámozzuk meg, és szeleteljük a cukkinit vagy a padlizsánt hosszában. Enyhén sózzuk, vagy vegamixszel szórjuk meg a szeleteket. Tegyük olajozott sütőlapra, és fedjük be a paradicsommal, a hagymával és a zöldpaprikával. A tetejét is ízesítsük sóval vagy vegamixszel. Sütőben lefedve, 150°C-on 20 percig süssük. Vegyük le a fóliát, locsoljuk meg a sajtszósszal vagy az aranymártással, és további 15 percig fedetlenül süssük.
|