Főételek
2006.05.05. 20:34
Szereti a különleges ízeket?
Fűszeres rizsgombóc
1/2kg barnarizst megmosunk, leszárítunk, majd szárazon folyamatos kavargatás mellett felöntjük annyi vegamixes vízzel, hogy bőségesen ellepje. Hozzáadunk 1 evőkanál sót, 2 evőkanál szójalisztet, és 2 evőkanál őrölt köményt, majd ha már majdnem megfőtt hozzákeverünk 1 bögre ledarált diót. Ha megfőtt vegyük le a tűzről és keverjünk hozzá 10 kanál zabpehelylisztet. Vizes kézzel formáljunk 4-5 cm átmérőjű gombócokat, melyeket majd forrásban lévő vízben 3-5 percig főzünk, szűrőkanállal kiszedjük. Ezalatt a hagyma megpuhult, ráöntjük a vékony szeletekre vágott gombát, és megpároljuk fedő alatt. Ha megfőtt besűrítjük 3 dl szójatejből, 2-3 evőkanál rizs vagy zabpehelyliszttel cs mártással, és újból felforraljuk. A végén hozzáadunk egy csokor apróra vágott petrezselymet.
Spanyol lencse
Hozzávalók: 5 dl főtt lencse, 4 dl sűrű paradicsomlé, 1 apróra vágott vöröshagyma és paprika, 1 tk. só, 1 tk. oregano (esetleg bazsalikom), 1 gerezd fokhagyma finomra vágva.
Keverjük össze a hozzávalókat és főzzük 30 percig.
Zöldséggel töltött káposzta
Hozzávalók: 1 fejes káposzta, 3 szelet barna kenyér, 1 doboz fehérbab, 1 tojás, 2 fej vöröshagyma, 1 g. fokhagyma, 2 ek. margarin, 1,2 dl zöldség-erőleves, 3 dl joghurt, 2 ek. szezámmag, 1 csokor petrezselyem, koriander, só, bors
A kenyeret vízbe áztatjuk. A megtisztított káposztát félbevágjuk. Kb. 5 percre forrásban lévő, sós vízbe tesszük, majd kivesszük és 12 külső levelet leválasztunk. A babot lecsöpögtetjük, és villával kissé szétnyomkodjuk. A kétféle hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A szezámmagot megpirítjuk. A kenyeret kinyomkodjuk és összegyúrjuk a tojással meg a babbal. 1 ek. pirított szezámmaggal, hagymával, petrezselyemmel, sóval, fehér borssal, korianderrel ízesítjük. A lecsöpögtetett káposztaleveleket kiterítjük, ráhalmozzuk a tölteléket, majd feltekerjük. Nagy lábasban megforrósítjuk a margarint, beletesszük a káposztatekercseket, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel és fedő alatt kb. 25 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesített joghurttal leöntjük, végül meghintjük a maradék szezámmaggal.
Mogyorós rizs
Hozzávalók: 1 1/2 cs. mogyoróhús, 4 cs. forró, főtt barnarizs, 2 cs. mogyorómártás.
A forró, főtt barnarizshez keverjük hozzá a kisebb darabokra vágott mogyoróhúst, és öntsük le a mogyorómártással. Zöldfélékkel tálalva kitűnő.
Sóskaegytál
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 50 dkg sóska, 3 db tojás, kis tejföl, méz, olaj, só 2 ek. liszt.
A rizst megfőzzük. A sóskából mártást készítünk lisztes, tejfölös habarással, kis mézzel. A tojásokat megfőzzük, felkarikázzuk. Kiolajozott tepsibe rakjuk: egy sor rizs, egy sor tojás, egy sor sóskaszósz legyen egymáson. A tetejére kevés tejfölt is kenhetünk. Sütőben kicsit átsütjük.
Zöldséges hajdina
Hozzávalók: 50 dkg hajdina, 2-3 közepes répa lereszelve, 1 nagy fej hagyma lereszelve, 1 közepes zeller lereszelve, 2 ek. vegamix, só ízlés szerint
Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt, szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe pörkölt szagot, öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi hozzávalót. Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.
Spenótos palacsinta
Hozzávalók: Tésztához: 2 tojás, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, kevés víz, fél dl olaj Töltelékhez: 20 dkg spenótpüré, 2 közepes méretű héjában főtt krumpli, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, bors
A nyersanyagokból tejszín sűrűségű palacsintatésztát keverünk, majd hozzáadunk 2 ek. spenótpürét. A főtt krumplit meghámozzuk és lereszeljük. A palacsintákat megsütjük. A megmaradt spenótot összekeverjük a reszelt krumplival és fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Ezzel a krémmel megkenjük a palacsintákat, és felcsavarva tesszük tálba. A sütőben összeforrósítjuk és szalmakrumplival vagy krumplipürével tálaljuk.
Lencsefelfújt
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 dkg lencse, 8 dkg sárgaborsó, 3 tojás, 1 szál póréhagyma, 1 csomó leveszöldség, 2 dl tejföl, 10 dkg tejszínkrémsajt, 7 dkg trappista sajt, 3,5 dl tej, 4 ek. margarin, 1 cs. petrezselyemzöld, só, reszelt szerecsendió.
A lencsét legalább 2 órára hideg vízbe áztatjuk, majd forrásban lévő sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt leveszöldséget és pórét. További, kb. 10 percig főzzük. A meghámozott és megmosott burgonyát forrásban lévő sós vízben 15 percig főzzük, majd burgonyanyomóval összetörtjük. Belekeverjük a margarint és a tejet. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük, végül összefőzzük. A lencsét és a zöldségeket leszűrjük, és a burgonyapürével váltogatva, margarinnal kikent tűzálló tálba rétegezzük. A tejszínkrémsajtot kikeverjük a tojással és a tejföllel. Sózzuk, és a felfújtra öntjük. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20 percig sütjük. Meghintjük a reszelt sajttal, és további kb. 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Frissen felvágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Tofus burgonyagombóc
Hozzávalók: 1,25 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 szál petrezselyemzöld, kakukkfű, 1 doboz hámozott paradicsom, 2 tojás, szerecsendió, 13 dkg telj.őrl. liszt, 13 dkg étkezési búzakeményítő, 7-8 dkg füstölt tofu, 2 ek. szemlemorzsa.
A meghámozott burgonyát sós vízben kb. 20 percig főzzük. A felkockázott vöröshagymát 1 ek. olajon megpároljuk, hozzáadjuk az összezúzott foghagymát. A zöldfűszereket felaprítjuk és 1/3 részüket a hagymához keverjük. Kissé megpirítjuk, és ráöntjük a lecsöpögtetett paradicsomot. Főzőkanállal szétnyomkodjuk, majd fedő alatt kb. 20 percig főzzük. A kihűlt burgonyát krumplinyomón átnyomjuk, belekeverjük a tojásokat és sóval, szerecsendióval ízesítjük. Beledolgozzuk a lisztet és a keményítőt, majd kb. 50 cm hosszú hengerré sodorjuk. 2 cm-es darabokra vágjuk, és keményítős kézzel gombócokat formálunk. Közepükbe fakanál végével mélyedést nyomunk, majd a gombócokat lobogó sós vízben adagonként 10 percig főzzük. A kifőtt, lecsöpögtetett gombócokat tűzálló tálba rétegezzük, közé tofut szórunk. Meghintjük morzsával, meglocsoljuk a maradék olajjal és előmelegített sütőben 225°C-on 15 percig sütjük. A paradicsommártást sóval, borssal fűszerezzük és beletesszük a maradék zöldfűszert. Zöldsaláta illik hozzá.
Makaróni kesuszósszal
Hozzávalók: 2 cs teljes őrlésű makaróni,1/2 cs kesudió, 1/2 cs mogyoróőrlemény, 1/4 - 1/3 cs citromlé, 2 tk hagymapor, élesztőpehely, 1 nagy zöldpaprika, 1 tk só ízlés szerint, 1/4 tk fokhagymapor, 2 1/2 cs víz
A makarónit megfőzzük leöblítjük és egy lapos serpenyőbe tesszük. Az összes többi hozzávalót finom szósszá turmixoljuk és a tésztára öntjük. Lefedve közepes lángon 30 percig sütjük. A fedőt levesszük, kenyérkockákkal vagy zsemlemorzsával megszórjuk és még 15 percig sütjük.
Hagymabomba
A hagymákat megtisztítjuk a külső héjuktól, és oldalt fordítva bevágjuk őket a feléig. Citromlevet, a citrom héját, és 2 tk. sót teszünk 2 liter vízbe, és belerakjuk a hagymákat, majd 20 percig lassú tűzön felforraljuk. Ha felforrt a víz, szűrőkanál segítségével kiemeljük a hagymákat, és azonnal hideg vízbe dugjuk őket. A felső 4-5 réteget leválasztjuk, és a közepét kiemeljük a hagymáknak. 2-2 réteget egymáson elfordítunk, így egyforma átmérőjű gömböket kapunk. A gömböket kiolajozott magas falú tepsibe tesszük. 1 kilónyi sütőtököt meghámozunk, felkockázunk, majd kevés vízen megpároljuk. A hagymák belsejét felaprítjuk, és a sütőtökhöz keverjük. 1 cs. kesudiót elturmixolunk 1/2cs. vízzel, 1 tk. sóval,1/2 tk. rozmaringgal, és 1 ek. vegamixxel. Hozzákeverjük a sütőtökhöz, és ezzel megtöltjük a hagymagömbök belsejét, és sütőbe téve megsütjük.
Pirog
Hozzávalók: Tészta: 3 cs. teljes kiőrlésű búzaliszt, 4-5 héjában főtt burgonya, 1 ek. szárított élesztő, 1 tk. méz, 1 tk. só, 1/2 cs. langyos víz
Töltelék: Leírását lásd a párolt káposzta receptjénél!
A langyos vízben oldjuk fel a mézet, és futtassuk fel benne az élesztőt. Majd adjuk hozzá a lisztet, a sót és a krumplinyomón átnyomott burgonyát. Jól dolgozzuk össze, hogy formázható kenyértésztát kapjunk. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük 30 percig, majd gyúrjuk át. Nyújtsuk lisztezett gyúrótáblán 3 mm vastagságúra, majd szaggassuk ki pogácsaszaggatóval. Tegyük a közepére a tölteléket, hajtsuk félbe, és a széleit villával nyomkodjuk le. Kenjük meg a tetejét olajos paprikával, és szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 1500°C-on 20 percig süssük.
Változat A töltelékhez bármilyen párolt zöldséget használhatunk.
|